Fraud Blocker

Πως η συμπεριφορά των γονέων επηρεάζει το παιδί

Πως η συμπεριφορά των γονέων επηρεάζει το παιδί

Πως η συμπεριφορά των γονέων επηρεάζει το παιδί; Η συμπεριφορά των γονέων είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη, μιας και μπορεί να προκαλέσει όλων των ειδών τα συναισθήματα στο παιδί. Η δυνατή σχέση γονέων-παιδιών, οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα τόσο για τα παιδιά όσο και για όλη την οικογένεια. Έτσι ο γονέας μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στο ρόλο του.

Η σωματική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού εξαρτάται από τη σχέση μεταξύ γονέων και παιδιών. Η προσωπικότητα και η συμπεριφορά τους χτίζεται πάνω σε αυτήν τη μοναδική γονεϊκή σχέση. Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρονται και συνδέονται τα μέλη της οικογένειας μεταξύ τους, αντικατοπτρίζει το πως η συμπεριφορά των γονέων επηρεάζει το παιδί, και δείχνει τη μελλοντική συμπεριφορά που θα παρουσιάσει το παιδί στο περιβάλλον.

Τα πράγματα ξεκινούν από πολύ νωρίς. Η πρώτη αλληλεπίδραση που έχει ένα βρέφος με τη μητέρα του έχει ιδιαίτερη σημασία. Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να δείξει τις ανάγκες του. Η ανταπόκριση που θα πάρει το βρέφος στο κάλεσμα αυτό, θα δώσει του να καταλάβει για το αν θα μπορεί να νοιώσει ασφάλεια και θα μπορεί να βασιστεί επάνω της.

Τα παιδιά που θα νοιώσουν ασφάλεια και θα λάβουν μια “ζεστασιά” από τους γονείς, καταφέρνουν να προσαρμόζουν τα συναισθήματά τους και να ελέγχουν το άγχος τους και τις δύσκολες καταστάσεις που θα βρεθούν. Με τον τρόπο αυτό το παιδί δείχνει πιο καλές κοινωνικές συμπεριφορές και σίγουρα θα αναπτύξει καλές σχέσεις με άλλους.

Για το πως η συμπεριφορά των γονέων επηρεάζει το παιδί θα το δούμε και θα το αναλύσουμε παρακάτω.

Γονεϊκή συμπεριφορά

Πως η συμπεριφορά των γονέων επηρεάζει το παιδί

Σε αντίθεση με τη μητέρα, που η σχέση με το παιδί ξεκινάει ακόμα και μέσα από την κοιλιά, ο δεσμός με τον πατέρα γίνεται με τη γέννησή του. Δεσμός που για να αναπτυχθεί και να γίνει δυνατός, θέλει κόπο και χρόνο. Πως η συμπεριφορά των γονέων επηρεάζει το παιδί; Είναι σημαντικό οι γονείς να συμπεριφέρονται και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του παιδιού, αλλά πάντα από τη ματιά των παιδιών και βέβαια να δείχνουν την αντίστοιχη για κάθε ηλικία.

Έτσι λοιπόν ο ρόλος των γονέων είναι σημαντικός και θα πρέπει να προσπαθούν για :

 • την ψυχική του ισορροπία
 • τη σωματική υγεία
 • την ασφάλειά του
 • την απόκτηση νέα εμπειριών
 • την ένταξη σε διάφορες κοινωνικές ομάδες
 • την αναγνώριση και την παραδοχή
 • την ενίσχυση της υπευθυνότητας
 • θέσπιση και τήρηση ορίων

Ποια είναι όμως αυτά που θα πρέπει να δώσουμε έμφαση για μια πιο σωστή και αρμονική ανάπτυξη του παιδιού; Πως η συμπεριφορά των γονέων επηρεάζει το παιδί;

Όρια και κανόνες

Ένα άλλο που αξίζει να δώσουμε προσοχή είναι τα όριο που θα πρέπει να θέσουν οι γονείς στη μεταξύ τους σχέση. Το να είστε κοντά στο παιδί σας, δε σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε και φίλοι. Τα όρια στη σχέση μεταξύ γονέων και παιδιών παίζουν σημαντικό ρόλο στη σωστή τους ανατροφή. Μεγαλώνοντας ένα παιδί σε ένα οικογενειακό περιβάλλον με σταθερά όρια αυτόματα το παιδί αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ασφάλεια. Σε αντίθετη περίπτωση τα παιδιά που δεν εφαρμόζουν τους κανόνες πειθαρχίας αποκτούν μια πιο προκλητική συμπεριφορά απέναντι σε άλλους. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να τα δώσουμε να καταλάβουν τη διαφορά των σχέσεων ανάλογα με το περιβάλλον που βρίσκονται ( σχολικό, οικογενειακό κ.τ.λ ).

Επικοινωνία

Σημαντική μέσα στην οικογένεια είναι και η επικοινωνία μεταξύ των μελών της. Θα πρέπει να είναι δίκαιη και σταθερή. Πάντα θα πρέπει να μιλάμε και να συζητάμε με τα παιδιά. Κατάλληλα μέρη για να αναπτύξουμε τέτοιες σχέσεις επικοινωνίας είναι μέσα στο αυτοκίνητο, πριν από τον βραδινό ύπνο ( συζητώντας θέματα που απασχόλησαν μέσα στη μέρα), ή και μέσα στο μπάνιο. Τέτοια στιγμές είναι αυτές που θα κάνουν το παιδί να αισθανθεί ελεύθερος και να σας ανοίξει την καρδιά του.

Επεξήγηση και σαφήνεια κανόνων

Σημαντικό που θα πρέπει να δώσουμε στο παιδί να καταλάβει, είναι ότι σε κάθε περιβάλλον υπάρχουν και οι αντίστοιχοι κανόνες. Δεν ισχύουν όλοι ή και δεν ταιριάζουν όλοι οι κανόνες. Κάθε οικογένεια, σχολείο κτλ είναι ξεχωριστό και έχει τους δικούς του κανόνες και υποχρεώσεις. Υπάρχουν όμως και βέβαια κάποιοι γενικοί κανόνες που θα πρέπει να εφαρμόζονται παντού.

Γονεϊκή συμπεριφορά

Γονεϊκή συμπεριφορά και μίμηση

Χρειάζονται πολλά για να μεγαλώσεις ένα παιδί. Στοργή, καλοσύνη, συμπόνια και πολλή υπομονή. Και όλα αυτά δείχνουν για το πως η συμπεριφορά των γονέων επηρεάζει το παιδί. Αλλά μερικές φορές οι γονείς μπορούν να ξεχάσουν ένα πράγμα που είναι απαραίτητο για την ανατροφή ενός συναισθηματικά ώριμου παιδιού – την πειθαρχία. Και δεν επεκτείνεται μόνο στο παιδί σας, αλλά και σε εσάς και σε όλο τον κοινωνικό κύκλο που θα συναναστρέφεται.

Το παιδί σας είπε κακή λέξη; Θυμώνουν γρήγορα; Έχει αρχίσει να σας λένε ψέματα;

Εάν έχουν παρατηρηθεί τέτοιες συμπεριφορές, κάτι πιθανόν να έχει πάει στραβά. Έτσι θα καταλάβετε πως η συμπεριφορά των γονέων επηρεάζει το παιδί. Θυμηθείτε, πως η συμπεριφορά των γονέων επηρεάζει το παιδί γιατί αυτό πάντα σας παρακολουθεί. Τα παιδιά, ειδικά στο στάδιο της ανάπτυξής τους, μαθαίνουν και μιμούνται τη συμπεριφορά των γονιών τους. Εδώ είναι μερικά σημάδια κακής ανατροφής των παιδιών.

Συνέπειες κακής γονεϊκής σχέσης

κακή συμπεριφορά γονεών

Το παιδί σας ενοχλεί συχνά και για ασήμαντους λόγους;

Είναι γιατί μάλλον δεν του έχετε δώσει πολύ σημασία και δεν είστε στοργικός. Παίξτε μαζί, μιλήστε. Θα τον κάνει να νιώσει καλύτερα.

Το παιδί σας άρχισε να λέει ψέματα;

Μήπως στο παρελθόν αντιδρούσατε υπερβολικά στα λάθη του; Τώρα το παιδί δε θέλει να ξανανιώσει τα ίδια και σας αποφεύγει.

Το παιδί σας δεν έχει την απαραίτητη αυτοεκτίμηση;

Καλές οι συμβουλές αλλά θα πρέπει ένα παιδί να το ενθαρρύνουμε κιόλας σε πράγματα που προσπαθεί να κάνει. Να του δίνουμε την κατάλληλη δύναμη για να πετύχει τον στόχο του.

Το παιδί σας δεν υπερασπίζεται τον εαυτό του;

Μήπως πολλές φορές το μαλώνατε και μάλιστα σε δημόσιο χώρο; Μπροστά σε φίλους, ξαδέρφια ή συγγενείς; Πράγμα που το έκανε να χάσει την εμπιστοσύνη του στον εαυτό του και πλέον νιώθει “ανίκανος”!

Το παιδί σας έχει τα πάντα αλλά προτιμάει να παίρνει πράγματα άλλων;

Αυτό συμβαίνει συχνά γιατί δεν το αφήνετε να διαλέξει το τι θέλει να πάρει ή να έχει. Μη σκέφτεστε ότι το δικό σας γούστο είναι αυτό που αρμόζει και στο παιδί σας.

Το παιδί σας είναι δειλό;

Αυτό συμβαίνει γιατί τον βοηθάτε κατευθείαν μόλις βρεθεί μια δυσκολία μπροστά του. Αφήστε τον να δει και να αναλύσει το πρόβλημα που το απασχολεί. Αφήστε να ακονίσει το μυαλό του και να προσπαθήσει. Μην ξεχνάτε ότι από τα λάθη μας μαθαίνουμε!

Το παιδί σας ζηλεύει;

Ποτέ μη συγκρίνεται τον εαυτό του με άλλους. Καθένας είναι διαφορετικός και χρίζει την αντίστοιχη συμπεριφορά.

Το παιδί σας θυμώνει εύκολα;

Το παιδί θέλει συνέχεια προσοχή. Όχι, μόνο όταν κάνει αταξίες. Θα πρέπει να δίνουμε προσοχή σε όλα τα πράγματα που κάνει και να τον επαινούμε συχνά.

Το παιδί σας δε σέβεται τα συναισθήματα των άλλων;

Τότε σκεφτείτε καλά. Μήπως τον πιέζατε υπερβολικά για το πως πρέπει να νιώθει χωρίς να δίνατε σημασία στα πραγματικά του αισθήματα;

Το παιδί σας είναι εχέμυθο;

Τότε το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι κάθε του πρόβλημα το μεγαλοποιούσατε και πλέον φοβάται να σας εκμυστηρευτεί πράγματα.

Το παιδί σας είναι αγενές;

Το πρότυπο κάθε παιδιού είναι το οικογενειακό του περιβάλλον. Λογικό λοιπόν τέτοια συμπεριφορά να απόκτησε από εσάς ή με αυτούς που συναναστρέφεται.

Τα τέσσερα κοινά στυλ ανατροφής

Υπάρχουν τέσσερις τύποι γονεϊκών αναστροφών. Αυτά βασίζονται σε ένα πρότυπο αλληλεπιδράσεων και συμπεριφορών μεταξύ των γονέων και των παιδιών τους. Σύμφωνα με τα παρακάτω εξαρτάται και πως η συμπεριφορά των γονέων επηρεάζει το παιδί.

 1. Αυθεντικός Γονέας
  Οι γονείς έχουν υψηλές προσδοκίες από τα παιδιά τους, ιδίως όσον αφορά την ωριμότητα. Υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες. Υπάρχει όμως και ζεστασιά και περισσότερη επικοινωνία μεταξύ τους. Οι γονείς είναι επίσης υποστηρικτικοί και γνωρίζουν τη σημασία του να είναι τα παιδιά τους ανεξάρτητα.
  Τα παιδιά αντίστοιχα έχουν μικρότερο κίνδυνο για ψυχικές ασθένειες, καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες και είναι άνετα με τον εαυτό τους.
 1. Αυταρχικός Γονέας
  Όπως υποδηλώνει το όνομα, οι αυταρχικοί γονείς είναι ελεγκτικοί, δεν ανταποκρίνονται και δε θα δεχτούν την ανυπακοή με κάθε κόστος. Είναι αυστηροί και επικεντρώνονται πολύ στην τιμωρία.
  Τα παιδιά από τέτοιες αναστροφές τείνουν να έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση και να είναι δειλά. Σχεδόν αισθάνονται σαν να μην είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μια ενήλικη ζωή.
 1. Επιεικής γονική μέριμνα
  Η επιτρεπτική ανατροφή των παιδιών δείχνει πολλή ζεστασιά στα παιδιά τους. Είναι όμως εξαιρετικά επιεικείς και έχουν λίγους ή καθόλου κανόνες για τα παιδιά τους. Νιώθουν ότι δε θέλουν να απογοητεύσουν τα παιδιά τους.
  Αυτά τα παιδιά τείνουν να μην ακολουθούν κανόνες καθώς μεγαλώνουν. Είναι αυθόρμητοι και θα μπορούσαν να είναι εγωκεντρικοί. Να λοιπόν πως η συμπεριφορά των γονέων επηρεάζει το παιδί.
 1. Μη εμπλεκόμενος γονέας
  Οι γονείς τείνουν να είναι αδιάφοροι για τα παιδιά τους. Δεν υπάρχουν υψηλά πρότυπα ή προσδοκίες. Οι γονείς δεν ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στη ζωή των παιδιών τους.
  Τα παιδιά από αυτό το στυλ ανατροφής έχει βρεθεί ότι έχουν προβλήματα εθισμού και συμπεριφοράς.

Θυμηθείτε

Τα παιδιά κατά την ανάπτυξή τους, παρατηρούν πάντα πώς μιλάτε και πώς αντιδράτε σε κάθε τι. Η προσωπικότητά σας και η ανταπόκρισή σας, θα επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν. Η ανατροφή των παιδιών δεν είναι απλώς μια άλλη δουλειά. Είναι μια δια βίου δέσμευση. Και με το δύσκολο και απαιτητικό πρόγραμμα της καθημερινής μας ζωής, είναι εύκολο να δείξουμε κακή συμπεριφορά.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω είδαμε το πως η συμπεριφορά των γονέων επηρεάζει το παιδί. Το ίδιο ισχύει και με την ένδυση. Το στυλ που έχουμε υιοθετήσει θέλουμε να το περάσουμε και στα παιδιά μας;

Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα θα βρείτε ποιοτικά ρούχα για αγόρια και κορίτσια 1-16 ετών αλλά και βρεφικά ρουχαλάκια για το αγόρι και το κορίτσι στις καλύτερες τιμές. Για μια πιο άμεση επικοινωνία βρείτε μας στο FACEBOOK

Share

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *